Ruokafilosofia kiteytettynä:
Pipon kireys on kääntäen verrannollinen elämänlaatuun, eli mikään ei saa olla liian ehdotonta! Kuitenkin, kotona pyritään tekemään kaikki ruoka mahdollisimman alusta saakka itse ja muutamat ruokajutut ovat jääneet vähemmälle (turhat sokerit, rasvattomat ja keinomakeutetut tuotteet sekä einekset).
En ole tainnut tästä aiheesta kirjoitella aiemmin, mutta nyt iski inspis sanoa muutama sana. Näin vuoden vaihtuessa joka paikassa vilisee juttuja elämäntaparempoista, usein erityisesti ruokailuun liittyen ja niinpä ajattelin hieman valottaa omaa filosofiaani asian tiimoilta. Mielestäni mitään erityisiä dieettejä ja remppoja ei tarvita jos peruspaketti on muuten kunnossa. Olin nuorena hyvin laiha, joka osaltaan sumensi suhtautumiseni ruokaan joten söin todella väärin. Pian kymmenen vuotta sitten heräsin miettimään mitä lautaselleni laitan, ja silloin yksinkertaisella ruokatapojen muuttamisella painosta hävisi itsestään puolen vuoden sisällä kymmenisen kiloa. Sitäkin suurempi merkitys oli kuitenkin sillä että aiemmat ruoka-aineallergiat joko hävisivät kokonaan tai ainakin helpottivat huomattavasti.
Yllä kiteytyy aika hyvin ruokavalioni perusteet - sokeria ei lisätä joka paikkaan ja muutoin ruoka-ainekset ovat hyvin perusjuttuja, kuten lihaa, kasviksia ja vihanneksia. Alun opettelun jälkeen on ollut hassua huomata että sokeria ei todellakaan kaipaa niin paljoa kuin aiemmin. Esimerkiksi smoothieissa riittää hyvin marjojen ja hedelmien oma makeus.
Kotona meillä on aika lihapainotteinen ruokavalio, sillä meillä ei syödä kotona kalaa. Lisukkeena on salaatteja ja kasviksia ja ruoka pyritään tekemään alusta saakka itse, eineksiä meillä ei syödä. Maitoa ei juoda ruuan kanssa, itse lähinnä vettä ja hiilihapotettua vettä. Sokerittomia ja rasvattomia tuotteita meille ei tule, eli jos jotain halutaan ostaa missä on sokeria tai rasvaa se on aina sitä itseään. Keinoaineet ovat itselläni kategoriaa myrkky. Ruuanlaitossa ja kastikkeena käytetään reilusti erilaisia rasvoja, kuten oliivi-, kookos- ja seesaminsiemenöljyä, sekä myös voita. Hyviä rasvoja tulee myös siemenistä, pähkinöistä ja avokadoista, joista varsinkin jälkimmäisiä kuluu suuria määriä.
Vaikka moni taitaa olla erimieltä aamiaiseni jää aamiainen useimmiten hyvin kevyeksi tai kokonaan kahvin varaan. Jos teen aamiaisen kotona, on se useimmiten joko smoothie tai keitettyä kananmunaa. Smoothiessa pääainekset ovat kotimaiset marjat sekä riisi- tai kookosmaito tai luonnonjugurtti. Viherjuomiin en ole vielä hurahtanut :)
Lounaan syön jo ennen puolta päivää, työpaikalla joko salaattia tai salaatti- tai kasvispainotteista liharuokaa. Kotona lounas on usein jotain nopeaa keittoa tai eilistä ruokaa. Välipala kotona viiden kuuden kieppeillä, useimmiten leipää, jugurttia tai kasviksia. Illallinen syödään meillä pitkistä päivistä johtuen hyvin myöhään, kahdeksan ja kymmenen välillä.
Kauppareissusta on muotoutunut aikalailla rutiinia, joka osaltaan auttaa pysymään oikeissa valinnoissa myös nälkäisenä työpäivän jälkeen. Noin puolet kauppareissusta kuluu hedelmä- ja vihannesosastolla, kolmannes lihaosastolla ja noin 10% ajasta maitohyllyllä ja loput satunnaisesti muilla osastoilla ja tiskeillä. Harvemmin on edes asiaa eineskaapille.
Suurin paheeni lienevät kolajuomat. Opettelin tuosta tavasta aikanaan eroon juomalla hiilihapotettua vettä ja makuvesiä (hiilihapolla nekin). Nykyisin juon kolaa jos tekee mieli, mutta ehdottomasti ei koskaan kevytversiona. Keinotekoiset makeutusaineet ovat ehdottomasti harvoja vältettävien asioiden listalla. Niillä on todettu olevan yhteyksiä muun muassa migreeniin.
Seuraavaksi suurin pahe taitaakin olla sushi, joka sinällään ei ole kovin epäterveellistä. Muutoinkaan en välitä enää nykyisin paljoakaan roskaruuasta, mitä nyt pitsaa tai hampurilaisia tulee syötyä kerran kuukauteen tai harvemmin. Toisaalta meillä syödään aika paljon sellaista, jonka lasken "terveellisemmäksi" roskaruuaksi, kuten pastaruokia tai tortilloja täytteenä salaattia ja vihanneksia sekä jotain proteiinia.
Syön suhteellisen usein ulkona, mutta tuolloinkin lautasella on jos ei sushia tai texmex-ruokaa, salaattia, lihaa tai äyriäisiä ja kasviksia sekä lisää salaattia. Alkoholiakin kuluu nykyisin hyvin maltillisia määriä, useimmiten joko valkoviiniä tai kuohuvaa. Siiderit ja lonkerot maistuvat nykyisin turhan ätläkän makeilta. Ensimmäistä kertaa aikuisiällä myös olut maistuu toisinaan.
Ruokavalioni on varmasti hyvin kaukana täysin puhtaasta. Mutta koska mitään terveydellisiä syitä ei ole, uskon että tällainen ruokavalio on paras mahdollinen yleisen hyvinvoinnin kannalta. Muutamia asioita haluaisin kuitenkin vielä parantaa. Toinen niistä on veden juonti ja toinen muutoin eettisempi ruokavalio.
Olisi mukava kuulla muiden ajatuksia kommenteissa. Tai jos olet itse kirjoittanut aiheesta niin linkkaa blogisi!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti