2015/04/08

PUKUKOODIN MUKAAN

Mitä tulee viralliseen toimistopukeutumiseen en ole järin suuri pukeutumiskoodien ystävä. Tuntuu että viimevuosina on menty parempaan suuntaan ja jopa konservatiivisemmilla aloilla on ihan hyväksyttävää pukeutua hieman vapaammin arjessa. Ja en nyt tällä tarkoita farkkuja toimistolla vaan astetta paria pois tätilookista!

Jos esimerkiksi lukisin pilkun tarkkaan oman firman pukukoodia oman roolini osalta niin toimistolla pitäisi naisena juosta jakkutakissa ja suorissa housuissa tai hameessa. Onneksi oman tiimin kesken voi pukeutua vaikka niihin farkkuihinkin ja asiakaspalavereissa on riittävää kun vaatteet ovat siistit ja sopivat tilanteen luonteeseen. Toisinaan riittää kauluspaita ja siistit housut, toisinaan taas on parempi panostaa jakkuun ja hameeseen.

Ennen pääsiäistä ajoittui virallisempi neuvottelutapaaminen jolloin piti hieman kiinnittää huomiota asuun. Myönnän että mietin kahteen kertaan otanko housujen kanssa liikaa vapauksia, ne ovat kuitenkin farkkujen malliset ja aika tyköistuvat. Myös käsittely on melko villi viralliseen yhteyteen mutta totesin istuvani sitten koko päivän jalat pöydän alla jos liikaa ahdistaa. Ja ihan hyvinhän tällä asulla pärjäsi.


blazer - Andiata | top - Esprit | jeans - 2nd Day 
shoes - Clarks | bag - Mulberry

Mietin tässä yhteydessä että vielä viisi vuotta sitten kyseinen asu olisi ollut liikaa toimistolle. Muoti muuttuu ja sitä kautta se vaikuttaa myös pukeutumiskoodiin. Uudet sukupolvet tulevat työelämään ja sitä kautta myös pukeutumissäännöt muuttuvat. Huomattavasti mielummin näin, ja eihän noita kiellettyjä juttuja enää montaa taida olla. Ehdotonta no-no -linjaa lienevät lähinnä farkut, rikkinäiset tai kulutetut housut sekä läpinäkyvät, liian paljastavat tai ihon myötäiset vaatteet. Viimeaikoina olen tykännyt käyttää paljon aiempaa enemmän myös hameita ja mekkoja jotka ovat sopivan peittävien sukkahousujen kanssa oikein kivaa vaihtelua. Hameiden kanssa hyvä nyrkkisääntö on se että mitä lyhyempi helma sen peittävämmät denierit. Aikoinaan kuulin että helman tulisi olla vähintään polveen saakka, ei missään tapauksessa lyhyempi, mutta itse olen kyllä käyttänyt lyhyempiä helmoja jos vastaavasti sukkahousut peittävät enemmän.

Hameiden lisäksi suosin useimmin housuja yhdistettynä siistiin yläosaan, toimistolla roikkuu aina jakku tai pari odottamattomien asiakastapaamisten varalle. Olen oppinut kantapään kautta että jakuissa kannattaa panostaa laatuun. Hyvät leikkaukset ja laadukkaat materiaalit takaavat että vaate näyttä hyvältä ja vaatii mahdollisimman vähän hoitoa. Vihoviimeinen tapaus taitaa olla se musta trikoojakku joka kerää kaiken nöyhdän ympäriltään magneetin lailla ja näyttää lennon jälkeen kuin omistajansa olisi nukkunut viime yön katuojassa jakku päällänsä. Siksi tutkinkin nykyisin materiaalilapun tarkkaan tai luotan hyväksi havaittuihin merkkeihin. Ja vaikka hinta olisikin korkeampi niin ajattomassa mallissa laadukkaalla vaatteella on edessä huomattavasti enemmän käyttövuosia kuin halvalla vaihtoehdolla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti