2016/08/05

MUSTIKKAPIIRAKKA MANTELIPOHJALLA

Säilöin viikonloppuna ämpärillisen mustikoita pakkaseen talven varalle. Koska ämpärin pohjimmaiset olivat jo mehustuneet jonkin verran, totesin niiden päätyvän samantien piirakkaan. Mietin hetken verran sopivaa reseptiä ja koska sellaista ei löytynyt piti se tuunata tietenkin itse :)


Mustikkapiirakka mantelipohjalla:
POHJA:
100 g voita
1 muna
½ dl sokeria
1/4 dl kookossokeria (voi jättää pois, jolloin sokeria yhteensä 3/4 dl)
1 dl vehnäjauhoa
1 dl mantelijauhoa
3/4 dl kaurajauhoa
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
400 g mustikoita
350 g rahkaa
1 muna
3/4 dl sokeria
1/4 dl kookossokeria (voi jättää pois, jolloin sokeria yhteensä 1 dl)
1 tl vanilijasokeria


Sekoita sokerit ja muna pehmeään voihin (tarvittaessa lämmitä voita hetki mikrossa, ei kuitenkaan sulaksi saakka). Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa hetki.

Täytettä varten sekoita muna ja sokerit rahkaan. Kaksi täyttä purkkia rahkaa oli hieman liikaa, joten laitoin puolitoista 250 gramman purkkia. Jos sokeria on omaan makuun liian vähän voi sitä tarvittaessa lisätä rahkan sekaan. Jos mustikat ovat happamia kannattaa rahkan olla hieman makeampaa.

Voitele vuoka ja painele taikina vuuan pohjalle. Taikina oli hieman tarttuvaa, tähän auttaa jos kättä kastelee vedellä ennen kuin taikinaa painelee vuokaan. Säästä kourallinen mustikoita koristeluun ja laita loput mustikat vuokaan taikinan päälle niin että pohja peittyy selkeästi. Kaada rahkatäyte mustikoiden päälle ja levitä tasaiseksi. Levitä lopuksi kourallinen mustikoita rahkan päälle.

Paista 25-30 minuuttia uunissa, lämpö noin 175-200 C. Rahkan ei tarvitsisi ruskistua, kiertoilmauunissa 175 astetta olisi ollut riittävä.


Jos tätä piirakkaa pitäisi luokitella jotenkin sillä olisi identiteettikriisi - piirakka nimittäin yrittää olla samaan aikaan herkullinen ja terveellinen. Silloin harvoin kun leivon jotain en jaksa läträtä protskujauhojen yms. kanssa, vaan teen mielummin oikeasta voista ja sokerista. Tällä kertaa kuitenkin korvasin osan vehnäjauhoista manteli- ja kaurajauhoilla. Lopputulos oli yllättäen herkullinen ja maisteluraati piti tuunatusta pohjasta kovasti. Myös osa sokerista on korvattu kookossokerilla jonka maku on ainakin kovasti omaan mieleen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti