2016/08/17

3 X HELPPO JA NOPEA AAMUPALA


En ole aiemmin ollut mikään aamupalaihminen mutta olen yrittänyt opetella uusia vaihtoehtoja kaurapuuron ja aamupalaleipien sijaan joista onkin tullut suosikkeja. Nykyisin aamupala maistuu jo useimpina aamuina, haasteeksi on vain muodostunut arkiaamujen kiire joiden myötä nopeat ratkaisut tulevat tarpeeseen. Seuraavat kolme reseptiä ovat muodostuneet omien aamujeni suosikeiksi tällä hetkellä.

1. Vihersmoothie
Vihersmoothiesta on muodostunut oma suosikkini! Ihanan raikasta ja helppo tehdä, lisäksi ainesosia on mahdollista varioida lähes loputtomiin! Pinaatti ja inkivääri on ollut oman juomani "runko", mukaan on tullut laitettua myös kurkkua, avocadoa, mangoa, viherjauhetta, pellavansiemeniä, mantelimaitoa, you name it!

Omat suosikkini ovat:
  • Babypinaatti, jota jo 50 grammaa (puolikkaan ruukkusalaatin verran) sisältää päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja! (Lähde)
  • Lehtikaali, jonka C-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Se sisältää myös runsaasti karoteenia, kalsiumia, valkuaisaineita ja rautaa. (Lähde)
  • Inkivääri, auttaa flunssan oireisiin ja vatsavaivoihin sekä parantaa verenkiertoa. Lisäksi piristävän makuinen inkivääri maistuu aivan loistavalta smoothieissa ja mehuissa. Inkivääriä kannattaa käyttää tuoreena jos mahdollista.
Join alkuvuoden pahimpaan flunssa-aikaan joka aamu vihersmoothien reilulla inkiväärillä ja vältyin tänä vuonna flunssalta monen työkaverin pärskiessä sen kourissa.


En ole mittaillut ainesosia sen tarkemmin, mutta yksi suosikkini syntyy kutakuinkin oheisen ohjeen mukaan:

Flunssan karkoittava inkiväärismoothie:
2 kourallista pinaattia
1 kourallinen tummaa lehtikaalia
1 dl sokeritonta omenamehua
pala inkivääriä
chia siemeniä
jääkuutioita

Kaikki ainekset blenderin kautta lasiin! Vaikka aineksia on paljon erilaisia niin valmistukseen ei montaa minuuttia mene. Suurin työ taitaa itseasiassa olla blenderin pesussa joka usein jää odottamaan kotiinpaluuta.


2. Chia-vanukas
Olen tykästynyt chia-siemeniin ja ujutan niitä milloin mihinkin ruokaan mukaan. Chia-siemen kohtuullisesti proteiineja (n. 20%) sekä merkittäviä määriä kuituja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) ja mineraaleja (kalsium, rauta, sinkki). (Lähde)


Chia toimii samassa suhteessa minkä tahansa nesteen kanssa, tosin siemen itsessään on niin mauttoman makuinen että nesteessä kannattaa olle reilusti makua tai se kannattaa maustaa maukkailla hedelmillä tai jollain voimakkaammalla mausteella kuten kanelilla tai kardemummalla. Oma ehdoton suosikki on Alpron kookos-suklaajuoma joka maistuu ihanan täyteläisen suklaiselle.

Suklainen chia-pudding:
2,5 rkl chia-siemeniä
2 dl Alpro Kookos-suklaajuomaa
mustikoita, vadelmia

Sekoita chia-siemenet ja kookosjuoma keskenään ja jätä turpoamaan jääkaappiin vähintään yön yli. Siemenet imevät reilusti nestettä ja tuloksena on "sammakonkutumainen" rakenne. Lado marjoja ja vanukasta kerroksittain lasiin ja koristele marjoilla. Suklainen chia taipuu myös jälkiruuaksi kun sen viimeistelee vispatulla kookoskermalla. Ohjeen mukaan valmistuu joko kaksi pientä annosta tai yksi reilu.


3. Siitä mistä aita on matalin

Tämä on ollut kiireisten aamujen ratkaisu. Kun aikaa aamupalalle ei ole niin nopein ja helpoin vaihtoehto on maustamaton jugurtti marjojen ja siemenien kanssa. Pakkasesta löytyy aina ainakin kotimaisia mustikoita, vadelmia ja mansikoita joita heitän jugurtin sekaan. Lisään mukaan vielä yhden ruokalusikallisen pellavansiemeniä ja toisen chia-siemeniä. Jos makeutta kaipaa mukaan niin aavistus kookossokeria korvaa muut makeuttajat ja maistuu aivan ihanalta.


Kuulisin mielelläni lisää vinkkejä helppojen aamupalojen osalta kokeiluun!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti